Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podmínky vhodné k pěstování kaktusů a sukulentů

19. 8. 2010

Podmínky vhodné k pěstování kaktusů a sukulentů

Sukulenty ve své domovině obývají prosluněné pouště a polopouště a chceme-li je úspěšně pěstovat, musíme tyto podmínky alespoň částečně napodobit i v našich podmínkách. Základním předpokladem pro úspěšné pěstování sukulentních rostlin je světlo a teplo, teprve potom můžeme rostlinám poskytnout zálivku. Ideálním místem pro pěstování je skleník, ale není nezbytnou podmínkou. Většina druhů sukulentů, včetně kaktusů, se spokojí se zasklenou lodžií, zimní zahradou. Existuje i mnoho druhů, které se s úspěchem pěstují na parapetu v pokoji panelového domu otočeném na jižní nebo východní stranu. Patří mezi ně některé oblíbené krasulky, laiky častěji označované jako tlustice, dále sem patří oleandru příbuzné druhy Adenium a Pachypodium. Posledně jmenovaným dokonce suchý vzduch panelových domů plně vyhovuje. Z kaktusů pak méně náročné druhy např. Rebutia, Gymnocalycium, Lobivia, Mammillaria a další.

Během léta můžeme pěstovat sukulenty ve volné kultuře, tj. pod širou oblohou. Tato metoda je vhodná zejména pro stonkové sukulenty a vysokohorské kaktusy.

Za nevhodné umístění pro pěstování sukulentů lze označit tmavá místa pokoje, chodby, koupelny a další prostory, kam pronikne minimum slunečního záření. Mohou zde sice působit velmi dekorativně, ale v těchto podmínkách nepřirozeně rostou a deformují se. Jejich pletiva nemohou bez dostatku slunečních paprsků vyzrávat a rostliny dříve nebo později hynou.