Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěstební substráty

19. 8. 2010

 

Pěstební substráty

 

Někteří vášniví pěstitelé sukulentních rostlin neustále experimentují a hledají ten „pravý“ pěstební substrát, ve kterém by jejich rostliny nejlépe přirůstaly. Ovšem není ani tak důležité, v jaké zemině rostliny pěstujeme, ale jaké má vlastnosti. Ta by měla být především dostatečně propustná, vhodného chemického složení. Pro růst jsou důležité všechny základní živiny – dusík, fosfor, draslík a nejdůležitější stopové prvky.

A jak si takový substrát můžeme připravit? Tak např. Holanďané pěstují vše v rašelině. My to tak dobře neumíme. Léty prověřená směs je následujícího složení: 1/3 štěrku (písku), 1/3 zahradní zeminy a 1/3 rašeliny. Pro druhy s citlivým kořenovým systémem se dnes hojně využívá substrát s převahou pemzy. 

Někdo si může položit otázku, zda-li je nutné sukulenty hnojit. Hnojiva používat můžeme i nemusíme. Ve výživném substrátu rostliny pochopitelně rychleji rostou a vyhlížejí robustnějším dojmem. V minerálním substrátu je vzhled rostlin kompaktnější. Záleží na vkusu každého z vás. Pozor! Kaktusy a sukulenty nesnášejí vysoké dávky dusíku!

Na chvíli se ještě pozastavím u pěstebních nádob. Dříve hojně používané květináče z pálené hlíny dnes nahradily plastové. Důležité ale je aby pěstební nádoba odpovídala velikosti rostlině, kterou do ní zasadíme. Volíme je též nižší, aby substrát stačil dostatečně rychle vysychat a nedocházelo zejména u citlivějších druhů ke ztrátě kořenové systému z důvodu nadbytku vláhy.