Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z našich sbírek - Miroslav Kirejev

13. 4. 2010

Moje počiny při pěstování kaktusů a sukulentů:

                                                                                                                  

 

Počátky mého „kaktusaření“ (?) – cca rok 1965, kdy jsem obdivoval (a později vegetativně „množil“) obří a neustále kvetoucí  echinopsy na okně mojí babičky na vesnici. Při pozdějším zájezdu do tehdejší NDR (cca rok 1983) nákup 10 sáčků směsí semen různých druhů kaktusů na zkoušku. (10 z důvodu předpokládaného neúspěchu). „Bohužel“ vyšlo všechno, co bylo vyseto a dostavil se šok, co s tím. Dalo by se říci, že to byl první stupeň kaktusáře – „okýnkář“ – ale pouze jednu sezónu, než byl postaven v tehdejší době nevyhřívaný skleník na zahradě u rodinného domu rodičů. Již za dvě sezóny jsem „opečovával“ cca 1.500 tehdy pouze kaktusů. Sbírka se rozrůstala velmi rychle, skleník již za další 2 roky přestal kapacitně stačit, ale z důvodu zahájení studia na SPŠ strojnické byla sbírka silně zredukována, jednak rozprodejem, jednak úhynem v důsledku pozdního úklidu na zimoviště. Nicméně se z té doby do dnešních dnů zachovalo cca 10 kusů dnes již poměrně vzrostlých rostlin.   

Po absolvování školy se sbírka opět začala rozrůstat, času bylo víc a i vědomostí přibývalo. Do dvou let sbírka opět čítala víc jak 1.500 kaktusů za pochopení a podpory mé rodiny. Nicméně, přišel rok 1989, počátek pracovní činnosti „na volné noze“ a s tím opět z časových důvodů téměř totální likvidace sbírky. Torzo toho, co zbylo (cca 250 kusů) se přestěhovalo na upravený vnitřní parapet okna obývacího pokoje v panelovém domě.

 Na nedostatek času z důvodu dlouhodobých pobytů v zahraničí jsem se sám sobě vymlouval až do doby pořízení a kompletní rekonstrukce vlastního rodinného domu (a ukončením dlouhodobých zahraničních cest) v roce 1993, kde byl později jako hlavní priorita v roce 2002 postaven dobře technicky vybavený a vytápěný skleník z kovových profilů a vakuového dvojskla vlastní konstrukce o rozloze cca 28m2, v  současné době samozřejmě opět prostorově nevyhovující.

Mým snem (jako snad každého kaktusáře) je zavítat do tropické domoviny svých miláčků (Mexiko, Chile)

Úzká specializace v sortimentu pěstovaných rostlin není, je zde průřez téměř vším, co má ostny a co se mi líbí, a nemalá část sbírky je zastoupena ostatními sukulenty (cca 1/4). Oblíbené jsou mamilárie, gymna, astrofyta, thelokaktusy, kopiapoie, notokaktusy, sulky, opuncie, krasulky, euforbie, gasterie, lithopsy a kristáty všeho možného. Od roku 2006 jsem stálým členem SPKS Sokolov, za což vděčím panu Valachovičovi – jeho předsedovi, který mě po několik mnou navštívených výstav kaktusů „systematicky náboroval“. V současné době ve spolku působím jako jeho jednatel.

Další zájmy:  Fotografování (v minulosti 2, 4 a 5 místo v prestižní celostátní fotografické soutěži „Mapový okruh Nekázanka“) - v současné době hlavně kaktusů, a akvaristika (dominantou obývacího pokoje v rodinném domku je 800 litrové akvárium).  

Pro případné zájemce je z přebytků kaktusů a sukulentů vždy něco k mání. Skupinky cca 5 osob je možné bez problémů příjmout po předchozí telefoické dohodě na č. 723 806 129, nebo avízu mailem mkirejev@seznam.cz.

 

 

Adresa:            Miroslav Kirejev

                        Mírová            77

                        357 47     Krásno

 

Náhledy fotografií ze složky Miroslav Kirejev