Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní bonsaje

19. 8. 2010

Sukulentní bonsaje

            Hojnější pěstování sukulentních bonsají v našich je záležitostí posledních 30 let. Vypěstovat si sukulentní bonsaj není tak náročné, jako pěstování klasických bonsají. Často odpadá jakékoliv tvarování drátem. Ve většině případů postačí zaštipování. Samotné pěstování je pak velmi podobné jako u klasických bonsají. Výhodou sukulentních rostlin je, že z nich vzhledově atraktivní bonsaj vypěstujeme často již za 2-3 roky. Pro začátečníka je ideálním bonsajovým materiálem druh Portulacaria afra. Je jako stvořená pro pěstování bonsají. Svým vzhledem se podobá druhu Crassula ovata – známé tlustici, její výhodou však je, že i staří jedinci vytvářejí drobné lístky. Dalším vzhledově atraktivním druhem je madagaskarská Operculicarya decarey. Ta je vhodná pro celoroční pěstování v bytě, stejně jako všechny druhy fíkusů. Dalším druhem vhodným pro pěstování bonsají je rod Bursera. Již u malých semenáčů tohoto keřovitého až stromovitého druhu dochází k odlupování borky (kůry) a pěstované rostliny budí dojem, že se jedná o mnohaleté jedince.

            Zvláštního efektu u některých druhů dosáhneme, když povytáhneme nad povrch kořenový systém. Rostliny opět vyhlížejí jako mnohaletí jedinců. Tento způsob je vhodný u sukulentů z rodu Adenium, Brachychiton, Trichodiadema a další.

            Ani sebehezčí rostlina se však nestane bonsají, pokud jí neposkytneme vhodnou nádobu. Ta by měla být z kvalitní pálené keramiky s glazurou, která bez ujmy přečká vysoké teploty, popřípadě i mírný mraz.